lördag 12 oktober 2013

Pashupatinath och Boudhanath

Det största hinduiska templet i Nepal heter Pashupatinath och är tillägnat en av guden Shivas alla emanationer. Det ligger ungefär en halvmil från centrala Kathmandu vid en en liten flod. Själva templet får bara hinduer gå in i, men som turist är man välkommen att besöka tempelområdet.


Vid avsatser vid floden brinner ständigt likbål. Att få sin aska strödd i flodens vatten tros befria en från det eviga kretsloppet av liv och död, och att bada i vattnet anses helande av hinduer. På tempelområdet ska det också finnas platser ditt anhöriga tar den döende för att leva sina sista dagar.

Nära templet finns också ett äldreboende som till hälften finansieras av staten och till hälften av Moder Theresas Stiftelse. Som "two nurses from Sweden" fick Kerstin och jag tillträde till äldreboendet, men det var inte tillåtet att fotografera på området. Många äldre syntes sköta sig själva och såg ut att ha det ganska bra. En grupp äldre kvinnor satt och skalade potatis och rökte längs med husväggen, andra sköljde upp kläder eller tvättade håret vid kranarna på gården. Det fanns också en avdelning för dem som inte kunde klara sig på egen hand - och där var misären tydlig trots Moder Theresa-systrarnas insatser.

På tempelområdet bodde även en massa apor, som delvis verkade överleva genom att norpa frukt från förbipasserande turister. Förutom aporna trängdes också försäljare, tiggare och hinduiska guruer bland turisterna för att tjäna ihop till sin Dal Bhat.


Vi lämnade tempelområdet ganska fort och styrde istället stegen mot den andra stora buddhistiska stupan i Kathmandu - Boudhanath, som ligger kanske en halvtimmes promenad från Pashupatinath. Idag var det en av de viktigaste dagarna i Dasainfestivalen, och på många ställen i Kathmandu kunde man se sånahär festliga gungor uppställda för barnens skull. Att gunga och flyga drake verkar vara något som görs just under högtiden, och inte någon annan gång under året. 


Man får fota fort, barnen är blixtsnabba på att se vad som händer och kommer springande för att få pengar...


Som avslutning på utflykten kom vi till den vackra stupan Boudhanath. Trots att den buddhistiska helgedomen kantas av souvenirshoppar är området lugnt, rent och avkopplande och vi gick ett varv runt stupan medan munkarna mässade rogivande mantran.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar