torsdag 21 november 2013

På cykel i Chitwan

Jag tar tillbaka det där om att de Chitwanska hotellägarna inte skickar ut en på hälsovådliga utflykter från förra inlägget. Idag bestämde Kristin och jag oss för att hyra cyklar och se oss om lite i de omgivande byarna. Inga som helst problem, hotellägaren ordnade snabbt två cyklar som till och med såg relativt moderna ut. Sedan ritade han en liten karta över byn Sauraha där vi bor. It's a very good map! Konstaterade han stolt när kartan var klar. Sedan skrev han sitt mobilnummer på baksidan och skickade iväg oss åt riktningen där det enligt honom skulle finnas "tharu village", alltså gammal by med tharukultur.


Det var nog verkligen en mycket bra karta, men eftersom vi mestadels rörde oss utanför dess område var den tyvärr inte till så stor hjälp. Någon enskild traditionell by hittade vi nu inte längs de gropiga vägarna och cyklarna visade sig strax ha fruktansvärt obekväma sadlar, men vi fick se många exempel på jordbruket på Terais lågland, som står för större delen av Nepals livsmedelsproduktion. 


Ett och annat tharuhus byggt av lera och säv och med handavtryck i glada färger såg vi också. 


En glad militär i en korsning som sett vår förvirrade cykelturs första halvtimme tipsade oss om en tur som skulle ta oss genom några fler byar och sedan tillbaka till Sauraha igen. Tack vare honom blev det hela en lagom förmiddagsrunda och gjorde att vi kom inrullandes över bron och förbi Shivatemplet i kartans nedre hörn lagom till lunch.


Sedan blev det lite mer krokodilsightseeing längs Raptifloden. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar