onsdag 6 november 2013

Byliv

En ljusfestival och en förkylning (min) gjorde att Kristin och jag sköt upp vår planerade trekking några dagar. Istället åkte vi tillbaka till den lilla byn Changu för att se hur festivalfirandet såg ut där och för att kurera mig.

Söndagen var en av de viktigaste festivaldagarna och inleddes med dans och musik på det lilla torget i byn.




Förutom att det var den heliga kossans dag - det gillar jag - firades också gudinnan Lakshmi. Både gudinnan och kon symboliserar välstånd, och Lakshmi anses vara bra för affärsverksamhet och rikedom. Därför bjuds gudinnan in till hem och arbetsplatser genom att man målar en stig på marken fram till ytterdörren, gudinnans fotspår målas dit ovanpå med vit färg och gången fylls dessutom av blommor och ljus så att hon ska känna sig välkommen. Tillsammans med all annan ljus- och blomsterdekoration under festivalen blir det hela väldigt vackert.


I måndags bestämde jag mig för att jag började bli frisk vilket ledde till en sjutimmarspromenad till grannbyarna Tilkot och Sankhu och tillbaka. Vi passade även på att besöka grannskapets egen sadhu - hinduisk helig man - som bor på en kulle mellan Changu och Tilkot i ett litet runt hus tillsammans med sina nio hundar. Han kallas för Kali Baba och verkar spendera större delen av sin tid rökandes sin egenodlade marijuana. Hans hus är dels tillflykten för en skara rödögda stamgäster från trakten men Kali Baba verkar även vara omtyckt av de mer arbetsföra byborna som endel också verkar ta sig en tur till Baba någon gång emellanåt.

Tisdagen inleddes med en kort morgontur till templet. Därifrån kan man höra små klockor börja pingla redan vid fyratiden när morgonpigga hinduer går dit för sin dagliga ritual.




På tisdagen var det också "brother-worshipping day" - en dag då systrar visar tacksamhet för sina bröders beskydd och allmänna braighet genom att sätta en rad med olikfärgade småtikkas i pannan på dem. Sedan får systrarna också tikkas av sina bröder och man äter mat och har det trevligt. Kristin, som stannade kvar länge i Changu efter vår första visit förra helgen, känner var och varannan bybo och vi blev inbjudna att sätta tikkas på dem i brist på egna bröder på plats. Eftersom jag i själva verket inte alls blivit frisk stannade jag dock kvar i sängen större delen av dagen och Kristin fick ägna sig åt brödradyrkan på egen hand. Jag roade mig med ljudbok, sov ganska mycket och matade aporna utanför balkongen med kokosnötsbitar. Till kvällen kom Kristin tillbaka, prickig och blomsterprydd.


Idag tog vi farväl av Changu för andra gången och vandrade ner i dalen för att sedan ta bussen tillbaka till Kathmandu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar