måndag 18 november 2013

Mellanlandning

Det var riktigt skönt att ta en paus i Kathmandu efter trekkingen. Strejken gör att det är mindre trafik på vägarna och man kan till och med se lite blå himmel. Vi har passat på att uträtta diverse ärenden, tvättat kläder, lämnat tillbaka hyrda vandringsstavar, bokat vår nästa resa, turistshoppat i Thamel och flanerat på Kathmandus gator.

Nepaleserna verkar trots sin sexdagars arbetsvecka inte jobba speciellt mycket, för stup i kvarten är det en festival som ska firas eller så blir det val och då ska alla vara lediga i ett par dagar igen. Själva arbetet skiljer sig som ser ser ut också en hel del från hur man är van från Europa. Man kan till exempel sitta vid en vägkant och vänta på att någon ska vilja köpa ett par ylletights. Eller ta med sig sin badrumsvåg ut på trottoaren och låta förbipasserande väga sig mot en liten slant. Ibland får man ställa sig och svetsa lite på sin rikshaw.


Arbetssituationen för de mer europeiskt jämförbara yrkena verkar också vara ganska annorlunda. Det kanske kommer sig av att utrustningen inte är lika avancerad som i väst, men det ser mest ut som att folk står och påtar. Om någon reparerar en väg ser man inga stora slagborrar och vägmaskiner, man ser ett par typer stå och påta lite med en hacka. Sedan kanske man måste röka. Eller gå hem och äta en stund. Det verkar i alla fall ganska sunt ostressigt.

Vi är inte heller så stressade fast Nepaltiden börjar gå mot sitt slut utan tar det mest väldigt lugnt just nu.

Kristin övar nepali

Väggdekoration på Himalayan Guesthouse

Imorgon är det dags för val. Då kommer hela Nepal lägga ner vad det verkar. Vår vandrarhemsvärd menar på att varken telefoner eller internet kommer vara igång, vilket jag dock har lite svårt att tro. Fast å andra sidan är allting möjligt i Nepal. Tillexempel är det inga problem att blanda politik och religion, trots att det största partiet här är kommunistiskt. Och om jag förstår denna valsedel korrekt, som är förifylld till solpartiets fördel, ska man markera med en svastika vilket parti man önskar vinna. Världen är lite annorlunda här på andra sidan jorden.

Svastikan är en gammal hinduisk solsymbol

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar