fredag 6 december 2013

Bumthang

Ända sedan jag kom till Bhutan har det känts som att jag vandrar omkring i en saga, och sedan jag kom till Bumthang ännu mer. För att försöka bevara Bhutans ursprung har regeringen bestämt att man bara får bygga traditionella hus i Bumthang, vilket gör att alla byggnader, inklusive vårt hotell, ser ut som små eller stora slott.


Vi stannade tre nätter i Bumthang, det längsta stoppet hittills, men håller fortsatt högt tempo och hann med att besöka massor av platser. Bland annat Membar Tsho, den brinnande sjön, som egentligen är en del av en flod. I vattnet ska Guru Rimpoche, som förde buddhismen till Bhutan på 600-talet, ha gömt hemliga läror som hittades 1000 år senare. Nu är platsen inbäddad i böneflaggor.







Eftersom vi spenderar så mycket tid i buss varje dag blir jag helt lyrisk vid varje möte med den bhutanesiska naturen. Till skillnad från i Nepal är floderna här inte fyllda med skräp och luften också i städerna är ren.


Under dagarna i Bumthang besökte vi också flera kloster. Buddhismen genomsyrar hela landet och det finns otaliga kloster, stupor och heliga platser. Tyvärr är det nästan aldrig tillåtet att fotografera inuti klostren, som är fyllda med stora, förgyllda lerstatyer och med vackra detaljerade målningar som täcker väggarna. Så ni får hålla till godo med ett par något avskräckande fönsterluckor i stället.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar